MİA BAŞKANI TALHA KÖSE : DİJİTAL DÜNYADA MEYDAN OKUMALARA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
“Yapay zeka ve bilgi devrimi, geleceği derinlemesine şekillendirecek ve toplumsal, ekonomik yapıları köklü bir şekilde dönüştürecek önemli bir değişim sürecine işaret etmektedir. Bu doğrultuda, yeni toplumsal fay hatlarının oluşacağı ve küresel güç rekabetinin yeniden şekillenecek. ”
“Güvenlik ve istihbarat alanlarında oyun değiştirici bir rol üstleniyor. İstihbarat ve güvenlik kurumlarının kendilerini yeni meydan okumalar karşısında dönüştürmesi bir zorunluluktur.”
“Millî İstihbarat Akademisi olarak yapay zeka alanında nitelikli uzmanlar yetiştirmeyi ve veriye dayalı stratejik analizler üretmeyi öncelikli görevlerimizden biri olarak görüyoruz.”
Milli İstihbarat Akademisi tarafından Ankara’da düzenlenen “Yapay Zeka, Toplum ve Güvenlik Çalıştayı”nda yapay zekanın toplum, diplomasi ve teknoloji üzerindeki etkilerine ilişkin stratejik sorulara yanıt aramak üzere, Türkiye’nin bu alanda çalışan uzman ve akademisyenleri bir araya geldi. Bu alana dair farklı disiplinlerden araştırmalar yürüten ve yayınlar yapan uzman ve akademisyenlerin katıldığı çalıştayda yapay zekanın hızla gelişen teknik boyutlarının yanı sıra, beşeri bilimler perspektifinden toplumsal, kültürel, siyasal ve güvenlik boyutlarına odaklanıldı.
Özellikle açık kaynak verilerinin analiz edilmesiyle toplumların davranışları, tutumları ve algıları hakkında derinlemesine bilgi edinilmesinin, yeni tartışma gündemlerini nasıl şekillendirdiği üzerinde duruldu. Çalıştayda, yapay zekanın toplumsal çalışmalara etkisinin sadece yöntemsel değil, düşünsel boyutlarıyla da ele alındığı ve beşeri bilimler alanındaki farklı disiplinlerin bu potansiyeli nasıl değerlendirdiğine dair kapsamlı bir tartışma zemini oluşturuldu.
Bir devrim niteliğinde olan Yapay Zekanın insan hayatını her alanda etkileyecek nitelikte olduğunu kaydeden Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Talha Köse, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Yapay Zeka, Toplum ve Güvenlik Çalıştayı’nın nitelikli fikir alışverişine zemin hazırlayarak yeni perspektiflerin geliştirilmesine ve disiplinler arası etkileşimlerin güçlendirilmesine önemli katkılar sunacağını belirtti.
YAPAY ZEKA YENİ TOPLUMSAL FAY HATLARI OLUŞTURACAK
Yapay zeka ve bilgi devriminin geleceği derinlemesine şekillendireceğini ve toplumsal ekonominin yapılarında köklü bir dönüşüm yaratacağını vurgulayan Köse, “Yeni toplumsal fay hatlarının oluşacağı ve küresel güç rekabetinin yeniden şekilleneceği kanaatindeyim. Geçmişin bazı rekabet alanları önemsizleşirken yeni rekabet alanları ortaya çıkacağı anlaşılıyor. Veri egemenliği, işlemci gücü rekabeti, çip üretimi için nadir elementler ve yenilenebilir enerji kaynakları yeni rekabet alanları olacaktır. Dijital dönüşüm yepyeni bireyler ve toplumlar oluşturacaktır.” dedi.
Karşılaşılan meydan okumalara ilişkin hazırlıklı olmak gerektiğinin altını çizen Köse; bu değişim ve dönüşüm sürecinin, doğru bilgi, öngörü, toplumsal farkındalık ve ön hazırlıkla başarıyla aşılabilmesi mümkün olacağına inandığını belirtti.
Bu duruma hazırlıklı olmayanların, olumsuz senaryolarla yüzleşme riskiyle karşı karşıya kalacaklarının öngörülebilir bir durum olduğunu söyleyen Köse,“Bu devrime kendini hazırlamayan ve değişim için gereken becerileri geliştiremeyen toplumlar, sürüklenmeye mahkum olacaktır. Buna karşın, gerekli bilgi birikimine ve iradeye sahip olan aktörler ise geleceğe yön verme kapasitesine sahip olacaktır. Ülkemizin geleceğe yön veren aktörlerden biri olabilmesi için çabalarımızı sürdürmek durumundayız.” şeklinde konuştu.
YAPAY ZEKA GÜVENLİK VE İSTİHBARAT ALANLARINDAN OYUN DEĞİŞTİRİCİ BİR ROL ÜSTLENİYOR
Yapay zekanın olumlu ve olumsuz yönlerine dikkat çeken Köse, Yapay zeka teknolojilerinin verimliliği artıran, maliyetleri düşüren çözümler ürettiğini ancak veri güvenliği, etik sorumluluklar ve mahremiyetin korunması gibi ciddi tartışmaları da gündeme getirdiğini vurguladı. Köse, güvenlik ve istihbarat alanlarında oyun değiştirici bir rol üstlenen yapay zekanın, istihbarat ve güvenlik kurumlarının kendilerini yeni meydan okumalar karşısında dönüştürmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti. Siber güvenlik, analiz teknikleri ve kriz yönetimine kadar birçok alanı dönüştürdüğünü, diğer taraftan yapay zekanın karar alma süreçlerini yeniden yapılandırdığını gözlemlediklerini ifade etti. Veri güvenliği ve siber savunma kapasitesinin de kritik bir önem kazandığını söyleyen Köse, yapay zekâ teknolojilerinin, tehditlerin tespiti ve bertaraf edilmesinde büyük avantajlar sağlarken kötü niyetli kullanımların da önüne geçilmesi için uluslararası iş birlikleri ve etik standartların oluşturulmasının da kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.
Köse, “Yapay zeka konusundaki devrim niteliğindeki gelişmelerin, güvenlik ve istihbarat alanlarını da yapısal olarak dönüştüreceğini öngörüyoruz. Türkiye olarak bu dönüşümün gerisinde kalamayız. Bu kapsamda, Millî İstihbarat Akademisi olarak yapay zeka alanında nitelikli uzmanlar yetiştirmeyi ve veriye dayalı stratejik analizler üretmeyi öncelikli görevlerimizden biri olarak görüyoruz.” dedi.
YAPAY ZEKA: TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM VE MAHREMİYET
Yapay zekanın toplumsal hayatı dönüştürme konusunda da önemli roller üstlendiğini belirten Köse, veri mahremiyetinin korunması ve insan merkezli teknoloji kullanımı gibi konuların, bu teknolojinin sürdürülebilir ve adil bir şekilde geliştirilmesinin temel taşları olduğunu ifade etti. Ayrıca Köse, yapay zekanın üretim ilişkileri ve iş gücü piyasasında yaratacağı dönüşümlerin de istihdam politikalarının yeniden tasarlanmasını zorunlu kılacağını söyledi.
Köse, 2 gün sürecek çalıştayda yapılacak tartışmaların hem Türkiye’nin stratejik vizyonuna katkı sağlayacağını hem de yapay zekanın toplumsal hayata verimli ve adil bir şekilde entegre edilmesine yönelik çözüm önerileri ortaya koyacaklarını vurguladı.