Lütfen cihazınızı dikey moda çevirin.
EN
Menü

BAÅžKANIN MESAJI

Dünyada büyük güç dengelerinin hızla değiştiği ve risk algısının yeni tehditlerle birlikte yeniden tanımlandığı bir süreçte istihbarat araştırmalarının önemi giderek artıyor. Türkiye, içinde bulunduğu bölge başta olmak üzere dünya genelinde yükselen belirsizliklerin ve çatışma alanlarının getirdiği yeni tehditlere karşı her zaman hazırlıklı olmak durumunda. Nitekim Türkiye’nin güvenlik ve istihbarat alanında bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar Türkiye’nin bu alandaki yüksek operasyonel kapasitesini ve yeteneğini ortaya koyuyor.

Milli İstihbarat Akademisi, Türkiye’nin uzun geçmişe dayanan istihbarat tecrübesini, kapasitesini ve yeteneğini akademik bir bakış açısıyla kavramsallaştırma ve bilimsel araştırmalarla destekleme hedefiyle yola çıkıyor. Akademi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal çıkarları ve öncelikleri ile uyumlu, kapsayıcı ve çok boyutlu bir stratejik vizyonun çizilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu vizyonu hayata geçirecek kadroların yetiştirilmesini ve orta vadede Türkiye’de istihbarat alanında özgün bilimsel bilgi üreten, nitelikli ve dünya ile etkileşime açık bir istihbarat topluluğu oluşturmayı hedefliyoruz. Böylece Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri takibin ötesine geçerek, öngörü ve katkılarla değişim ve dönüşümlere yön verecek bir stratejik anlayışın kökleşmesini amaçlıyoruz.

Akademi bünyesindeki enstitülerimizde açacağımız programlarda istihbarat, güvenlik, bölge çalışmaları, siber güvenlik, uydu uzay sistemleri, yapay zeka ve veri analitiği gibi alanlarda lisansüstü eğitim vererek bu alana ilgi duyan adayların uzmanlaşmalarını ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu akademik ve entelektüel altyapının güçlendirilmesini planlıyoruz. Probleme dayalı öğrenme stratejimizle öğrencilerin aktif biçimde katılım gösterdiği, eleştirel ve analitik düşünce becerilerini geliştirdiği, donanımlı ve dünya ile entegre bir eğitim sistemi hayata geçiriyoruz.

Akademinin sorumluluk alanlarından biri lisansüstü eğitim iken, diğeri de araştırma faaliyetleri olacaktır. Akademi bünyesindeki araştırma merkezleri Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu kritik alanlarda bilimsel ve stratejik araştırmalar yapmayı ve bu tür çalışmaları teşvik etmeyi amaçlıyor. İlk aşamada Bölge Araştırmaları Merkezi, İstihbarat ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi ile Siber ve  Elektronik İstihbarat Araştırmaları Merkezi’ni faaliyete açacağız. Dolayısıyla akademi sadece eğitim veren değil istihbarat ve güvenlik alanlarında kapasite geliştirmeye katkı sağlayan, istihbarat konusunun bir bilim alanı olarak yerleşmesi ve geliştirilmesi için çalışan ve Türkiye’de bu alanda çalışan uzmanları bir araya getirerek sinerji oluşturan bir kurum olacaktır.  

Türkiye’nin bu alandaki birikiminin kavramsallaştırılması, geleceğe aktarılması ve uluslararası literatüre kazandırılmasını sağlamak üzere araştırma projeleri, çalıştaylar, sempozyumlar ve çeşitli akademik yayın faaliyetleri yürüteceğiz. Bu süreçte, öğrenciler, akademisyenler, uzmanlar, iş dünyası, güvenlik bürokrasisi ve paydaşlardan oluşan kapsayıcı bir etkileşim ortamı yaratmayı hedefliyoruz.

Paradigmaların sınırlarını zorlayacak ve geleceğe yönelik strateji ve öngörü geliştirecek akademik bir vizyonun parçası olmaya hazırsan, seni de aramızda görmek istiyoruz.

Prof. Dr. Talha Köse
Millî İstihbarat Akademisi Başkanı