Lütfen cihazınızı dikey moda çevirin.
EN
Menü

AKADEMİK KADRO

AKADEMİK KADRO

BAŞKAN - Talha KÖSE, Prof. Dr.

Uzmanlık Alanı: Çatışma Çözümleri, Barış İnşası, Etnik ve Mezhepsel Kimlikler, Radikalleşme.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. (2000)
Sabancı Üniversitesi Uyuşmazlık Analizleri ve Çözümleri programından yüksek lisans derecesi aldı (2002).
George Mason Üniversitesi Çatışma Analizi ve Çözümü Enstitüsü’nden doktora derecesini aldı (2010).
George Mason Üniversitesi (ABD), Maastricht Üniversitesi (Hollanda) ve Marmara Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi.
İstanbul Şehir Üniversitesi kuruluş sürecinde görev aldı ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı yaptı.
SETA düşünce kuruluşunda Toplum Masası Direktörlüğü ve Brüksel Masası Direktörlüğü görevlerini yürüttü.
İbn Haldun Üniversitesi kuruluş sürecinde görev aldı ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı yaptı.
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde görev aldı.
Uluslararası ilişkiler, Çatışma Çözümleri, Barış İnşası, Türk siyaseti, etnik ve mezhepsel kimlikler ve radikalleşme gibi konularda çalışmalar yürütmektedir. Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde yayınlanan çok sayıda bilimsel yayını bulunmaktadır.  Köse, çok sayıda ulusal ve uluslararası akademik projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır.

 e-posta: t.kose

BAŞKAN YARDIMCISI - Yenal GÖKSUN, Doç. Dr.

Uzmanlık Alanı: Stratejik İletişim, Kamu Diplomasisi, Devlet Dışı Aktörler.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 2006 yılında mezun oldu. Çeşitli televizyon kanalı, dergi ve gazetede muhabir, editör ve yazı işleri koordinatörü olarak çalıştı. Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü, Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri Anabilim Dalı'nda "Suriye İlk ve Ortaöğretim Ders Kitaplarında Türkler ve Türk İmajı" başlıklı tezini 2011 yılında tamamladı. Marmara Üniversitesi, Radyo TV Anabilimdalı bünyesinde "Televizyonun Kamuoyu İnşası: El-Manar TV Örneği" başlıklı doktora tezini 2016 yılında savundu. Suriye ve Lübnan'da 2009 yılından bu yana belli dönemlerde saha araştırmaları yapmıştır.2013-2014 yıllarında Lübnan Amerikan Üniversitesi’nde ziyaretçi araştırmacı olarak görev yaptı. Ulusal ve uluslararası alanda kitap, makale ve bildiriler yayınlamıştır. Çalışmalarında Ortadoğu medyası, stratejik iletişim, kamu diplomasisi ve devlet-dışı aktörlerin iletişim stratejileri gibi konulara yoğunlaşmaktadır.

 e-posta: y.goksun

BAŞKAN YARDIMCISI - Hakkı UYGUR, Dr. Öğr. Üyesi

Uzmanlık Alanı: İran, Terörizm, Türkiye-İran İlişkileri.

Lisansını İran Kazvin IUIK, yüksek lisansını ise Tahran Üniversitesi, İslam Kültür ve Medeniyeti Tarihi Bölümü'nde tamamladı. 2011 yılında Tahran Üniversitesinde başladığı doktorasını “İlhanlı dönemi şair ve tarihçilerinden Ahmed bin Muhammed-i Tebrizi’ye Ait Şehinşahname Adlı Manzum El Yazmasının Edisyon Kritiği” konulu teziyle 2015 yılında tamamladı. 2016-2023 yılları arasında İran Araştırmaları Merkezi’nde (İRAM) Başkan Yardımcısı ve Başkan olarak görev yaptı. İran ve Bölge Jeopolitiği (İzzetullah İzzeti, Küre Yayınları, 2005), Hatıralar (Haşimi Rafsancani, Pınar Yayınları, 2006), Payitahtın Son Yıllarında Bir Sefir (Han Melik Sasani, Klasik Yayınları, 2006) ve İran: Ulusal Kimlik İnşası (Hamid Ahmedi, Küre Yayınları, 2009), Tarih İçin Anlatıyorum (Muhsin Refikdust, Matbuat Yayınları, 2015) başta olmak üzere Farsçadan Türkçeye birçok kitap çevirdi. Çok sayıda araştırma projesi yönetti, ulusal ve uluslararası akademik kongre düzenleme heyetleri içinde yer aldı, akademik dergi editörlüğü (TİAD) yürüttü, makale ve kitap bölümü kaleme aldı. Çalışmalarını İran ve Ortadoğu bölgesi üzerine yoğunlaştırmıştır.

 e-posta: h.uygur

Nurşin Ateşoğlu GÜNEY, Prof. Dr.

Uzmanlık Alanı: Bölge ve Güvenlik Çalışmaları, Silahların Kontrolü ve Silahsızlanma, Enerji.

Nurşin Ateşoğlu Güney, uluslararası ilişkiler profesörü olup aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyesidir. Prof. Güney’in Orta Doğu, güvenlik çalışmaları, Amerikan dış ve güvenlik politikaları, AB, NATO ve silahların kontrolü ve silahsızlanma konularının yanı sıra enerji konularında kapsamlı yayınları bulunmaktadır. Editörlüğünü yaptığı son kitabı Eylül 2019'da ABD'de Lexington Publishers tarafından New Geopolitical Realities For Russia: From The Black Sea To The Mediterranen [Rusya için Yeni Jeopolitik Gerçekler: Karadeniz'den Akdeniz’e] başlığıyla yayınlandı. IISS üyesidir ve 2018 yılına kadar Uluslararası Jeostratejik Denizcilik Gözlemevi Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır. Paris merkezli Trocadero Forum Enstitüsü'nün kurucu üyeleri arasında yer almıştır. Ulusal ve uluslararası televizyon kanallarında yorumculuk yapmakta, gazetede görüş yazıları yayınlanmaktadır.

 e-posta: n.guney

Mustafa SARISAMAN, Prof. Dr.

Uzmanlık Alanı: Kuantum Teorisi, Yenilikçi Kuantum Malzemeler, Hermisyen olmayan Fizik ve İstisnai Noktalar, Kuantum Biyolojisi ve DNA’daki Kuantum Etkileri, Yüksek Enerji Fiziği

2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nden mezun oldu. Lisansüstü eğitimine yine aynı üniversitede devam ederken araştırma görevlisi olarak görev aldı. Doktora çalışmalarını Amerika Birleşik Devletleri'nde, University of Miami Fizik Bölümü’nde, “Target Space Pseudoduality in Supersymmetric Sigma Models on Symmetric Spaces” başlıklı tezle tamamlayarak doktorasını aldı. Doktora sürecinde dört yıl üst üste "Üstün Araştırma Görevlisi" ödülüne layık görüldü.
Doktorasını tamamladıktan sonra, bir yıl boyunca University of Miami ve Florida International University’de öğretim üyeliği yaptı. 2010-2017 yılları arasında Koç Üniversitesi Fizik Bölümü’nde, spektral tekillikler, Hermisyen olmayan ve PT-simetrik kuantum mekaniği, saçılma problemleri ve bunların optiksel uygulamaları üzerine doktora sonrası araştırmalar yaptı. 2018-2024 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü Matematiksel Fizik Anabilim Dalı’nda hem Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı hem de öğretim üyeliği görevini sürdürdü. Çalışma alanları, genel olarak PT-simetrik ve Hermisyen olmayan kuantum teorisinin yenilikçi yönlerini anlamaya ve bu teorilerin teknolojik uygulama alanlarını keşfetmeye odaklanmaktadır. Bu kapsamda, kuantum optik, kuantum fotonik, kuantum hesaplama, yenilikçi kuantum malzemeleri ve görünmezlik, lazer fiziği, depolama cihazı tasarımı, kuantum biyolojisi ve gen düzenleme teknolojileri gibi alanlarda önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir.

 e-posta: m.sarisaman

Mevlüt TATLIYER, Doç. Dr.

Uzmanlık Alanı: Makroekonomi, Para Politikası, İstihdam.

Mevlüt Tatlıyer 2007’de İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi Finansal Ekonomi (2010), doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat bölümünde tamamladı (2014). Ernst&Young ve Kuveyt Türk Katılım Bankası’nda çalıştıktan sonra akademiye geçerek Kırklareli Üniversitesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nde görev aldı. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) kapsamında araştırma faaliyetleri yürüttü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Meclisi Üyesi olarak görev yaptı. Tatlıyer’in çalışma alanları arasında makroekonomi, para politikası ve istihdam bulunmaktadır. 2018’de makroekonomi alanında Doçent unvanı alan Tatlıyer’in çeşitli ulusal ve uluslararası akademik dergi ve editöryal kitaplarda yayınları bulunmaktadır. Tatlıyer’in ayrıca İktisadi Düşüncenin Evrimi ve İktisat Politikası (2015) ve İstihdamı Paylaşmak: İşsizliğin Nedenleri ve Çözümü (2020) isimli iki kitabı vardır.

 e-posta: m.tatliyer

Merve ÖNENLİ GÜVEN, Dr. Öğr. Üyesi

Uzmanlık Alanı:  İstihbarat Çalışmaları, Terörizm, Radikalleşme.

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde lisansını, Sabancı Üniversitesi Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü bölümünde de “Mirror Images of Terrorist Incidents in the News: News Coverage and Problem Solving Attitudes Towards Conflicts” başlıklı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Doktora derecesini Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden “Construction and Re-Construction of Cultural Codes through Political Violence: The Case of Kurdish Nationalism” teziyle aldı. Çeşitli kamu kurumları, akademi ve düşünce kuruluşlarında görev yapmıştır.  Araştırma alanları; siyaset sosyolojisi ve psikolojisi, çatışma analizi ve yönetimi, radikalleşme, radikalleşmeden dönüş, terörizm, terörizmle mücadele ve istihbarat çalışmaları üzerinedir. Araştırma konularına ilişkin yürüttüğü projelerin yanı sıra ulusal ve uluslararası mecralarda sunulmuş bildirileri, yayımlanmış makale ve kitap bölümleri bulunmaktadır.

 e-posta: m.onenli

Serhat ASLANER, Dr. Öğr. Üyesi

Uzmanlık Alanı: Türk Siyasi Hayatı, II. Meşrutiyet, İttihat ve Terakki Cemiyeti.

Sakarya Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu (2003). Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı’nda “İlmiye Sınıfının II. Meşrutiyeti Algılayışı” başlıklı tezi ile yüksek lisansını (2006), “Meşrutiyet Fikrinin Taşraya İntikali ve Uygulanışı: Konya ve Kastamonu Vilayetleri Örneği (1897-1912)” başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı (2023). 2009’da Princeton Üniversitesi’nde Yakındoğu Araştırmaları Merkezi’nde misafir araştırmacı olarak bulundu, İTÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümünde dersler verdi. Jöntürkler, İttihat ve Terakki Cemiyeti, siyasi partiler, yerel siyaset ve siyasi aktörler, biyografi, yerel tarih, basın/yayın tarihi gibi alanlarda okuma ve çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi’nin (TALİD) editörlüğünü yürütmektedir.

 e-posta: s.aslaner

Halil İbrahim ALEGÖZ, Dr. Öğr. Üyesi

Uzmanlık Alanı: Siyasal Şiddet, Radikalleşme, Somali.

Ankara Üniversitesi mezunudur. Yüksek Lisans eğitimini Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde “Uluslararası İlişkilerde İnsani Diplomasinin Rolü: Türkiye - Somali Örneği” başlıklı, doktora eğitimini İbn Haldun Üniversitesi’nde “Foreign Intervention, Radicalization and Political Violence: Harakat al-Shabaab al-Mujahideen in Somalia” başlıklı tez çalışmasıyla tamamladı. Doktora çalışmaları esnasında misafir araştırmacı olarak Minnesota Üniversitesi’nde,  saha araştırmaları kapsamında Somali ve Sudan’da bulundu. Foreign Intervention and Radicalization in Somalia: How and When Does Conflict Evolve into Violence [Somali'de Dış Müdahaleler ve Radikalleşme: Çatışmalar Nasıl ve Ne Zaman Şiddete Dönüşür?] ve Türkiye'nin İnsani Diplomasi Politikasında Somali: Yöntemler ve Araçlar başlıklı kitapları yayın aşamasındadır. İlgi ve çalışma alanları arasında siyasal şiddet, sosyal hareketler, radikalleşme ve Somali özelinde Türkiye - Afrika İlişkileri yer almaktadır.

 e-posta: i.alegoz

Celal ERBAY, Dr. Öğr. Üyesi

Uzmanlık Alanı: Sayısal Tasarım, Rastgele Sayı Üreteçleri, BioMEMS, Mikroakışkan Çipler, Yakıt Hücresi ve Hidrojen Teknolojileri.

Lisansını Bilkent Üniversitesi’nde Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri üzerine, yüksek lisans ve doktorasını ise Texas A&M Üniversitesi (ABD, Texas) Elektrik-Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. Doktorasını mikroakışkan çipler üzerinde çalışarak “Sürdürülebilir Elektrokimyasal Hücre Sistemlerinde Mikro/Nano Teknolojiler” konulu teziyle “En İyi Doktora Tezi Ödülü” alarak 2016 yılında tamamladı. Doktora süresince yaptığı çalışmalarla 17 adet makale ve konferans çalışması yayınlanmıştır. 2017-2022 yılları arasında TÜBİTAK BİLGEM Tümdevre Tasarım ve Eğitim Laboratuvarı’nda Uzman Araştırmacı, Başuzman Araştırmacı ve Birim yöneticisi olarak görev yaptı. Birçok projede yer alarak tümdevre tasarımı konusunda özellikle AB projelerinin kuruma kazandırılmasını sağladı. 2022-2024 yılları arasında Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nda (TENMAK) Enerji ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanı olarak görev yaptı. Ülkemizin ilk Hidrojen Vadisi projesinde TENMAK’ın yer almasını sağlayarak proje yürütücülüğünü yaptı. Rastgele sayı üreteçleri ve hidrojen teknolojileri üzerine makale çalışmaları bulunmaktadır.

 e-posta: c.erbay

Muhammet KOÇAK, Dr. Öğr. Üyesi

Uzmanlık Alanı: Uluslararası Güvenlik, Rus Dış Politikası, Türk Dünyası

2013 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden lisans derecesi aldı, 2015 yılında aynı üniversitede Rusya’daki Müslümanların Dini Kurumları’nı incelediği teziyle yüksek lisansını tamamladı ve ardından ABD'de Florida International University'de (FIU) uluslararası ilişkiler bölümünü 2018 yılında ikinci yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2021 yılında ise 21. Yüzyıl Türkiye-Rusya İlişkilerini incelediği teziyle doktora derecesini aldı. Doktora tez çalışması, 2021 yılında Rowman&Littlefield (Lexington) tarafından Turkey-Russia Relations in the 21st Century başlığıyla; 2022 yılında ise 21. Yüzyıl Türkiye-Rusya İlişkileri başlığıyla Elips Kitap tarafından yayımlandı. Bunların yanı sıra Türk dış politikası, Rusya'nın Ortadoğu'ya yönelik dış politikası, Rus dış politika stratejisi ve Türk Dünyası'na ilişkin makaleleri ulusal ve uluslararası dergi ve derleme kitaplarda yayımlanmıştır.

 e-posta: m.kocak

Fethullah BAYRAKTAR, Dr. Öğr. Üyesi

Uzmanlık Alanı: : Savaş Hukuku, Silahlı Çatışmalar Hukuku, Uluslararası Örgütler Hukuku, İnsan Hakları Hukuku

2003 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2006 yılında Robert Schuman Üniversitesinden “BM Barışın İnşası Komisyonunun Barışın İnşası Faaliyetlerine Katkısı” teziyle yüksek lisans derecesi aldı. 2012 yılında ise Strazburg Üniversitesinden “Ön alıcı meşru müdafaa ve barışa yönelik yeni tehditler” başlıklı teziyle Uluslararası Hukuk doktoru unvanını aldı. Atatürk Üniversitesinde 2012-2019 yılları arasında çalıştı. 2019’dan itibaren Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesinde görev aldı. Birçok idari ve akademik görev üstlendi. Yurt içinde çeşitli üniversitelerde ders verdi. Uluslararası hukuk ve İnsan Hakları Hukuku alanında çalışmalarına devam ederken, İstihbarat Hukuku başlığı altında bilimsel çalışmalarını yürütmektedir. Türkçe, İngilizce ve Fransızca yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.

 e-posta: f.bayraktar

Fatma Kübra ALDEMİR, Araştırma Görevlisi

Uzmanlık Alanı: İstihbarat Tarihi, Bilgi Operasyonları, Stratejik İletişim.

Lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih ve Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümlerinde tamamlamıştır. Polis Akademisi İstihbarat Araştırmaları Bölümü’nden “Etki Operasyonları ve Dezenformasyonla Mücadele: Türkiye’nin Stratejik İletişim Politikasının Eleştirel Bir Analizi” başlıklı yüksek lisans teziyle mezun olmuştur. Halihazırda İstanbul Üniversitesi Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda doktora yapmaktadır. İstihbarat tarihi ve bilgi operasyonları üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

 e-posta: k.aldemir

Mehmet Çağatay GÜLER, Araştırma Görevlisi

Uzmanlık Alanı: Rusya ve Avrasya, Stratejik Çalışmalar, Dış Politika.

Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunudur. Roma La Sapienza Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi eğitimi almıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Avrasya Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamış, Hamburg Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tez araştırmalarında bulunmuştur. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Vladimir Putin’in Büyük Stratejisi üzerine doktora çalışmasını sürdürmektedir. SETA Vakfı’nda iki yıl araştırma asistanı olarak görev yapmıştır. Bu sürede Rusya, Rusya’nın iç ve dış politikası, Avrasya jeopolitiği, enerji ve su politikaları üzerine Türkçe ve İngilizce yayınlar yapmıştır.

 e-posta: c.guler

Yunus Emre ARMAĞAN, Araştırma Görevlisi

Uzmanlık Alanı: Endonezya, ASEAN, Dış Politika.

Lisans eğitimini 2017 yılında İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde tamamladı. Akabinde Milli Savunma Üniversitesi Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Uluslararası İlişkiler ve Bölgesel Çalışmalar Anabilim Dalı'ndan yüksek lisans derecesini aldı. Yüksek lisans programının tez dönemini Endonezya Eğitim ve Kültür Bakanlığı bursu ile iki yarıyıl boyunca Universitas Gadjah Mada’da geçirdi. 2021 yılında “Endonezya Dış Politikasında Çin İkilemi: Natuna Adaları Krizi Vakası” başlıklı tezini savundu. 2021-2024 yılları arasında Türkiye Maarif Vakfı Asya Pasifik Bölge Daire Başkanlığı’nda çalıştı. Hâlihazırda Güneydoğu Asya bölgesine ilişkin çalışmalarına devam etmektedir.

 e-posta: y.armagan