Lütfen cihazınızı dikey moda çevirin.
EN

MİA
İSTİHBARAT ve
GÜVENLİK ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ

İstihbarat ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü; istihbarat, güvenlik, bölge çalışmaları gibi alanlar öncelikli olmak üzere Türkiye’de istihbarat ile ilgili akademik disiplinlerde lisansüstü programlar açmakta ve yürütmektedir.

Enstitü bünyesinde açılan yüksek lisans ve doktora programları, adayların ilgili alanlardaki teori, yöntem ve kavramalara hakim olmalarını, analitik kapasitelerinin geliştirilmesini ve söz konusu alanlara katkı yapabilecek donanımlara sahip olmalarını amaçlamaktadır.

PROGRAMLAR
devamı
İstihbarat Çalışmaları
İstihbarat Çalışmaları yüksek lisans programına katılan öğrencilerin, istihbarat çalışmaları kuramı ve metodolojisi hakkında yetkinlik kazanmaları beklenirken, istihbarat alanıyla ilişkili ekonomi, sosyoloji, psikoloji, iletişim, uluslararası ilişkiler gibi disiplinlerden de dersler alarak daha geniş bir perspektif kazanmaları amaçlanmaktadır.
devamı
Güvenlik Çalışmaları
Güvenlik Çalışmaları programının amacı, günümüzde değişen dünya sistemi ve yeni tehdit algıları bağlamında karşılaşılan sorunları kavrayabilme, analiz edebilme ve yeni yöntemler geliştirebilme kapasitesine sahip uzmanlar yetiştirmektedir. Bu kapsamda öğrenciler güvenlik teorisi ve metodojisine ilişkin derslerin yanı sıra hibrit tehditler, terör, göç, çatışma çözümleri, strateji ve jeopolitik gibi alanlardan da dersler almaktadır.
devamı
Bölge Çalışmaları
Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı, Türkiye’nin yakın coğrafyası başta olmak üzere yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri doğru okuyabilen, yerel dillere hakim, saha çalışmaları yürütebilen ve bunun için gerekli metodolojik araçları kullanabilen, stratejik analiz kapasitesi yüksek öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Öte yandan Türkiye’de bölgesel çalışmaların teorik ve metodolojik altyapısını, disiplinlerarası çalışma kapasitesini geliştirmek ve sürdürülebilir mekanizmalar oluşturmak ana bilim dalının diğer hedefleri arasında yer almaktadır.

Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı bünyesinde yürütülecek çalışmalarda odaklanılan bölgeler arasında Afrika, Rusya ve Kafkasya, Türk Dünyası, Asya Pasifik, Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, Balkanlar, Avrupa ve Kuzey Amerika yer almaktadır. Bu çalışmalarda disiplinlerarası yaklaşım benimsenerek uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, dil, tarih, kültür, sosyoloji, antropoloji ve ekonomi gibi alanlardan faydalanılacaktır.

devamı