Lütfen cihazınızı dikey moda çevirin.
EN
Menü

İLK DERS



MİLLİ İSTİHBARAT AKADEMİSİ EĞİTİM HAYATINA MİT BAŞKANI PROF.DR. İBRAHİM KALIN’IN VERDİĞİ DERSLE BAŞLADI

Milli İstihbarat Akademisi, 2024-2025 Eğitim/Öğretim yılı ders dönemi Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kalın’ın açılış dersiyle başladı. Türkiye'nin küresel istihbarat alanında daha etkin bir konuma gelmesi gerektiğini vurgulayan Kalın, "Çıkılan bu yolculukta Milli İstihbarat Akademisi teori ile pratiği, kavramsal düşünce ile uygulamayı bir araya getirecek, kendi kavram setimizi üretecek ve bize yeni ufuklar açacak.” dedi.

6 Ocak 2024 tarihinde açılışı duyurulan Milli İstihbarat Akademisi, 16 Eylül 2024 tarihi itibariyle lisansüstü programlarında ders başı yaptı. Akademideki ilk dersi, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kalın verdi. Öğrencilere Türkiye’nin istihbarat çalışmaları perspektifini anlatan MİT Başkanı Kalın, Akademi’nin istihbarat, güvenlik ve strateji alanlarında lisansüstü eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetleri yürüteceğini belirterek istihbarat alanının Türkiye’de bir bilim dalı olarak yerleştirilmesine ve geliştirilmesine katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi. İstihbarat çalışmalarında teori ve pratiği bir araya getirecek çalışmaların önemine dikkat çeken MİT Başkanı İbrahim Kalın, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda saha uzmanlarının yetiştirileceğini ve yeni çalışma alanlarının önünün açılacağını belirtti.


Çalışmalar “Türkiye Ekseni” Doğrultusunda Yapılacak

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Akademi’nin Türkiye’nin stratejik vizyonuna katkı sunacak insan kaynağını yetiştireceğini, istihbarat ve güvenlik alanında bilimsel araştırmalar ve yayınlar gerçekleştireceğini ve Türkiye’de bir istihbarat topluluğu oluşturacağını ifade etti. Kalın, “Türkiye Ekseni” doğrultusunda yapılacak çalışmaların da akademinin ve ülkenin istihbarat ve güvenlik alanında yeni imkan ve kabiliyetler edinmesine katkı sunacağını belirtti. Değişen ve gelişen teknolojilere vurguda bulunan MİT Başkanı Kalın, istihbarat ve güvenlik ekosisteminin anlamlandırılması ile yapay zeka ve veri analitiği, siber güvenlik ve kriptoloji, uydu ve uzay teknolojileri alanında öncü programlar yürütüleceğini, raporlama için analistler yetiştirileceğini söyledi.


Türkiye'nin uluslararası ilişkiler, siyaset, strateji alanlarında birçok çalışma yapılmasına rağmen doğrudan istihbarat alanında çalışmaların sayısının az olduğu değerlendirmesinde bulunan MİT Başkanı İbrahim Kalın, Milli İstihbarat Akademisi tarafından yapılacak çalışmalar sayesinde bu alandaki eksikliğin kapatılacağını söyledi.
Akademinin uluslararası öğrencilere de açık olduğunu belirten MİT Başkanı İbrahim Kalın, çok boyutlu ve çok eksenli bir dünya tasavvurunun giderek güç kazandığını ifade etti. Türkiye'yi ve bölgeyi bu yeni dünyaya hazırlayacak bilgi setini merkeze alacak olan Akademi’nin, aynı zamanda kamu kurumlarına da belli uzmanlık alanlarında eğitim imkanı sunacağını kaydetti.



MİA Başkanı Köse: “Akademi’nin Ortaya Çıkışı Teşkilatın Gücünün Bir Göstergesi”

Açılış dersinin sembolik bir önem taşıdığını belirten Milli istihbarat Akademisi Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, Akademi’nin ortaya çıkışının aynı zamanda Teşkilatın da büyüyen kapasitesi ve gücünün bir göstergesi olduğunun altını çizdi. Akademiyi, istihbarat ve güvenlik alanında dünya çapında ses getirecek uluslararası bir üniversite olarak konumlandırdıklarını söyleyen Köse, Türkiye’nin ve teşkilatın ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda özgün programlar oluşturduklarını kaydetti. Akademik olarak sertifika programları tasarladıklarını söyleyen Köse, Eleştirel Düşünme ve Analitik Yazım Sertifika programı ile Veri Bilimine Giriş sertifika programlarının başarıyla tamamlandığını belirtirken Afrika, Çin, Rusya sertifika programları ile Yapay Zeka, Siber Güvenlik, İstihbarat ve Çatışma Hukuku sertifika programları hazırlıklarının da devam ettiğinin altını çizdi.