6 Ocak 2024 tarihinde faaliyetlerine başlayan Millî İstihbarat Akademisi (MİA) 2024/2025 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde eğitime başlamak üzere hazırlıklarına devam ediyor. Bu bağlamda uluslararası standartlarda lisansüstü eğitim verecek olan MİA; istihbarat, güvenlik ve bölge çalışmalarında eğitimin ve bilimsel araştırmaların merkezi olmayı hedefliyor.
PROBLEM TEMELLİ EĞİTİM FELSEFESİ
Milli İstihbarat Akademisi istihbarat ve güvenlik çalışmalarını yalnızca bir zanaat değil aynı zamanda bir akademik çalışma alanı olarak kabul etmekte ve eğitim çerçevesini problem temelli öğrenme perspektifinden hareketle tasarlamaktadır. Öğrencilere bilgi aktarımının ötesinde eleştirel düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmek üzere aktif katılım sağlayacakları dinamik bir tartışma ve müzakere ortamının yanı sıra sorunsallaştırma becerisi sunmaktadır.
DİSİPLİNLERARASI ARAŞTIRMA ANLAYIŞI
Akademi tarafından hazırlanan özgün müfredat ve ders içerikleri, öğrencilerin istihbarat, güvenlik ve bölge araştırmalarına ilişkin temel kavram, yöntem ve yaklaşımları öğrenmesini sağlarken ders seçiminde esneklik sunan modüller; hukuktan tarihe, sosyolojiden sanata, yapay zeka, siber güvenlik ve yeni nesil teknolojilere kadar farklı disiplin ve çalışma alanlarının kavram ve yaklaşımlarından beslenmelerine zemin hazırlıyor.
Diğer taraftan MİA, teknik ve beşeri bilimlerin önemli bir parçasına dönüşen dijital program ve araçların yanı sıra Türkiye açısından stratejik öneme sahip dillerde destek programları ile de öğrencilerinin gelişkin donanıma sahip olmalarını amaçlıyor.
BAŞVURULAR HAKKINDA
İstihbarat ve güvenlik alanında disiplinlerarası bir eğitim vizyonuna sahip Akademi’de ilk etapta İstihbarat ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü ile Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans programlarının açılması planlanıyor. Açılacak programlar, başvuru takvimi, başvuru koşulları ve değerlendirme sürecine dair detaylar Haziran ayı içerisinde akademinin internet sitesinde (mia.edu.tr) ayrıca yayınlanacaktır.